Skip to primary navigation Skip to content Skip to footer
Back to Fun Blog

Wat te doen in Utrecht dit weekend: 5x de beste tips

Utrecht is de ideale stad voor een weekendje weg! Het is een prachtige historische stad met veel bezienswaardigheden, maar ook heerlijk om gewoon door heen te slenteren. En niet onbelangrijk, Utrecht heeft ongelofelijk veel gezellige eettentjes voor lunch en diner of gewoon een drankje. Maar wat te doen in Utrecht?

Tijdens een weekendje Utrecht kun je heel makkelijk een mooie balans maken tussen kunst, historie, en een beetje natuur. De uitdaging zit em in dat we allemaal een unieke ervaring willen. Met deze 5 tips gaat je dat zeker lukken! Ik voeg er nog een belangrijk element aan toe: lachen. Misschien vind ik dat nog wel het belangrijkste van mijn weekendje Utrecht: heel veel lachen.

Wat te doen in Utrecht? Hier zijn mijn 5 gouden tips:

1. Comedy Walks Utrecht

Wil je een actief en uniek uitje met een vleug historie en heel veel lol? Dan moet je zeker een Comedy Walk boeken! Tijdens deze 1,5 uur durende rondleiding neemt een comedian neemt je mee naar beroemde historische plekken in de stad, zoals de Domtoren, de Paushuize, de Oudegracht en de Buurkerk. Deze historische plekken worden gebruikt als springplank naar grappen over de Nederlandse geschiedenis, Utrecht en natuurlijk de comedian zelf. Historie en humor lopen schaamteloos in elkaar over. Comedy Walks worden elke zondagmiddag georganiseerd en starten vanaf het Domplein om 13.00. Klik hier voor meer informatie.

Een groep mensen in een stad die staan te lachen

Wat te doen in Utrecht dit weekend: Comedy Walks© Utrecht

2. Centraal Museum

In het Centraal Museum kun je tijdens je weekendje Utrecht je portie hedendaagse kunst opsnuiven. De zwevende jurken van Natalia Ossef, de werkruimte van Dick Bruna en de scheurkunst van Joost van Bleiswijk zijn mijn favorieten. Ik zou ongeveer 1,5 uur uittrekken voor dit museum. Op de begane grond is er een klein restaurantje voor koffie/thee, lunch en taartjes. Zie ook mijn eerdere blog over het Centraal Museum. Het museum is het hele weekend geopend. Klik hier voor meer informatie over het Centraal Museum.

Een witte tafel met twee stoelen als kunstopstelling

Wat te doen in Utrecht dit weekend: Centraal Museum

3. De Oudegracht

Actief combineren met historisch? De werven en werfkelders van de Oudegracht zijn een echte blikvanger in Utrecht. De werven stammen nog uit de middeleeuwen en dienden voor het transport en opslag van goederen. Tegenwoordig zijn veel werfkelders in gebruik als horeca met terrassen aan het water. Met mooi weer is het zeker een aanrader om een terrasje te pakken aan de Oudegracht! Je kunt langs de Oudegracht lopen, maar het is ook te gek om een bootje of een kano te huren en zo door de grachten te varen.

Twee mensen in een rode kano in een gracht

Wat te doen in Utrecht dit weekend: de Oudegracht

4. Domtoren

De Domtoren is gewoon een begrip in Utrecht en die mag je eigenlijk niet missen. Dit is de allerhoogste toren van Nederland, gebouwd in de 14e eeuw. Vanaf de top heb je meteen een goed beeld van de stad. Enne………geen zin om de trap te nemen? Je hebt geluk! Wegens een renovatie is er tijdelijk een lift aanwezig waar toeristen gebruik van mogen maken. Een bezoek met de lift duurt ongeveer een half uur en via de trap een uur. Zie hier mijn eerder blogpost over de Domtoren.

Uitzicht vanaf een hoog gebouw op een stad

Domtoren, Utrecht

5. Kasteel de Haar

Ik heb echt maanden uitgekeken naar mijn uitstapje naar Kasteel de Haar. Dit uitstapje is niet alleen actief en uniek, maar ik heb ook ontzettend gelachen. Kasteel de Haar is namelijk geen écht middeleeuws kasteel. De bouw heeft grotendeels begin 20e eeuw plaatsgevonden, nadat een aan de grond geraakte baron een Rothschild trouwde en besloot een ridderkasteel te laten bouwen met zijn bruidsschat. Heerlijk verhaal toch? De beroemde architect Pierre Cuypers kreeg de opdracht dus het is wel een plaatje geworden. Je kunt heerlijk door de kasteeltuinen wandelen en een bezichtiging van het interieur is ook zeer de moeite waard. Ik zou hier wel een ochtend of een middag voor uittrekken.

Een kasteel met op de voorgrond een kasteeltuin

Wat te doen in Utrecht dit weekend – Kasteel de Haar

 

Over de auteur: Laura Danielle is mede-oprichter van Comedy Walks©. Comedy Walks zijn comedy shows met de stad als podium, of, als je wilt, stadswandelingen met een comedian als gids. Momenteel organiseren we Comedy Walks in Utrecht, Amsterdam en Washington DC. De allerleukste en origineelste manier om een stad te ontdekken. De informatie in de blogposts is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en is vrij van commissie.