Skip to primary navigation Skip to content Skip to footer
Back to Fun Blog

Wat te doen in Utrecht dit weekend: 5x de beste tips

Wat te doen in Utrecht dit weekend: 5x de beste tips

Utrecht is dé stad die altijd in trek is voor een dagje uit of een weekendje weg. De charmante grachten, historische architectuur en bruisende sfeer tillen Utrecht moeiteloos naar de top van de verlanglijstjes voor zowel locals als bezoekers. Of je nu een nieuwe kant van de stad wilt ontdekken of je favoriete plekken opnieuw wilt beleven, Utrecht stelt nooit teleur. Er valt zoveel te doen in Utrecht, en natuurlijk wil je de juiste keuzes maken om het maximale uit je bezoek aan Utrecht te halen. 

Het weekend staat weer voor de deur en je vraagt je af wat te doen in Utrecht dit weekend. Wat zijn dan die absolute must-do activiteiten in Utrecht? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet! Deze blog is dé plek waar ik de allerleukste attracties en bezienswaardigheden in Utrecht met je deel, zodat jouw bezoek aan deze stad een onvergetelijke ervaring wordt.

De leukste Utrecht tips voor een onvergetelijke ervaring!

Met deze Utrecht tips voor een onvergetelijke ervaring haal je het meeste uit je bezoek aan de Domstad. Dit is geen opsomming van alles wat er is te doen in Utrecht, maar een zorgvuldige selectie van de allerleukste activiteiten waarvan er een aantal deel moeten uitmaken van jouw bezoek aan Utrecht. Dus hier is het antwoord op de vraag Wat te doen in Utrecht dit weekend: 

1. De Domtoren en het Domplein

De Domtoren en het Domplein vormen het historische hart van Utrecht en staan terecht bovenaan het lijstje van leuke dingen om te doen in Utrecht. Het ligt heel centraal dus je kunt er zo naar toe wandelen vanaf het Centraal Station. De hoogtepunten op het Domplein zijn de Domtoren, de Domkerk, het Pandhof van de Dom en het Academiegebouw. De Domkerk en het Pandhof van de Dom zijn vrij toegankelijk en ik raad je zeker aan de Domkerk even binnen te glippen en een rondje Pandhof te lopen.

Het Pandhof van de Dom met de bloeiende tuin

Het Pandhof van de Dom

Benieuwd naar de geschiedenis en het interieur van het Academiegebouw? Op verzoek worden er rondleidingen georganiseerd en op hun website kun je ook de virtuele rondleiding bekijken. Vanaf het Academiegebouw heb je een goed uitzicht op de Domtoren. Voorlopig staat de Domtoren nog in de steigers, maar het is de verwachting dat de renovatie in de zomer van 2024 wordt afgerond. 

Het is mogelijk om de Domtoren te beklimmen (tickets volwassenen €12,50) en te genieten van een prachtig uitzicht. Hiervoor moet je wel eerst 465 treden trotseren, waar je ongeveer een half uur mee zoet bent. Ik beloof je dat het uitzicht zeer de moeite waard is! En mocht je op zaterdag het Domplein bezoeken, elke zaterdagmiddag om 15.30 vindt er een concert plaats in de Domkerk. Het concert is vrij toegankelijk (er is wel een collecte bij de uitgang). 

Het uitzicht vanaf de Domtoren in Utrecht. De Dom is het startpunt van de Comedy Walks tours in Utrecht

Uitzicht vanaf de Domtoren in Utrecht

De Domkerk, Domtoren en Pandhof van de Dom dateren uit respectievelijk de 13e, 14e en 15e eeuw. Toch gaat de geschiedenis van Utrecht verder terug. Rond het jaar 50 na Christus stond op de huidige plek van het Domplein een groot Romeins fort genaamd castellum traiectum. Onder het Domplein liggen waarschijnlijk nog restanten van een oud tempeltje uit die tijd. Met DOMunder ga je met een zaklamp onder het Domplein archeologische schatten uit de Romeinse periode en de eeuwen daarna ontdekken.

2. Unieke stadswandeling met een stand-up comedian als gids

Heb je genoeg van die stadsrondleidingen waarbij je halverwege bijna in slaap sukkelt? Maak je klaar voor een verfrissende verandering! Bij deze te gekke stadswandelingen in Utrecht word je rondgeleid door een lokale stand-up comedian als gids. Weg met die lange opsomming van historische feiten en jaartallen, en hallo tegen pakkende verhalen over Utrecht met een humoristische draai. Er is geen leukere manier om de bewoners van Utrecht beter te leren kennen dan door de ogen van een stand-up comedian die over zijn of haar eigen stad vertelt.

Een groep mensen in een stad die staan te lachen

Wat te doen in Utrecht dit weekend: Comedy Walks© Utrecht

Deze unieke stadswandelingen worden zowel in het Engels als in het Nederlands aangeboden. Beide tours starten op het bekende Domplein. De Nederlandstalige stadswandeling neemt je via de Korte Nieuwstraat en het Bruntenhof naar de Singel, de Vollersbrug, de Oudegracht, de Geertekerk en bijzondere hofjes. Tijdens de wandeling wijst je comedian/gids je niet alleen op historische hoogstandjes van het middeleeuwse Utrecht maar ook op de bijzonderheden van het hedendaagse Utrecht. 

Tijdens de Engelstalige tour neemt je comedian/gids je vanaf het Domplein, via het prachtige Pandhof van de Dom, mee naar het straatje Achter de Dom. Via de vismarkt en het kippenvrouwtje op de Kalisbrug loop je naar een heel bijzondere wafelwinkel op de Steenweg. Ook op deze route ontbreekt de Oudegracht uiteraard niet. De tour eindigt achter het Stadhuis. Heerlijk hoe humor en historie bij deze stadswandelingen schaamteloos in elkaar overlopen!

De stadswandeling duurt 1,5 uur en je kunt de tour eenvoudig online boeken!

3. Bootje varen door de binnenstad van Utrecht

De Utrechtse grachten met hun karakteristieke werven en werfkelders zijn misschien wel het beste te bewonderen vanaf het water. Je kunt ervoor kiezen om een bootje te huren en zelf door de grachten te varen, maar uiteraard zijn er ook mogelijkheden om een rondvaart of bootje met kapitein te boeken. Afgelopen zomer heb ik een fluisterbootje gehuurd en ben langs de Catharijnesingel en door de Oudegracht gevaren. Dat heeft werkelijk iets magisch! In de ochtend zijn de werven nog redelijk rustig en verlaten en dan waan je je zonder moeite een paar eeuwen terug in de tijd. De werven stammen nog uit de middeleeuwen en dienden voor het transport en opslag van goederen. En vergeet niet om even aan te meren bij Tijm aan de Oudegracht, dat hebben wij ook gedaan. Dankzij een slimme QR-code op de steiger kun je koffie, thee en lunchbroodjes bestellen die direct naar je boot worden gebracht!

Café Tijm aan de Oudegracht in Utrecht - Comedy Walks©

Tijm aan de Oudegracht in Utrecht – Comedy Walks©

Bij Botenverhuur de Rijnstroom, in het prachtige natuurgebied Amelisweerd, huur je voor €90/3uur een fluisterbootje. Binnen een uur vaar je van Amelisweerd zo de Catharijnesingel of de Oudegracht op. Je kunt online reserveren en rekent ter plekke af (PIN only). De bootjes bieden ruimte voor 7 personen. En ook goed om te weten, er is een ruime parkeerplaats naast de Botenverhuur. 

Ben je met een iets grotere groep dan kun je voor €70/uur (minimaal 2 uur) een elektrisch bootje huren bij Sloep Delen Utrecht (max 12 personen). Ook hier kun je online reserveren. En voor de actievelingen zijn er meerdere locaties waar je een kano, kayak of sup board kunt huren om op eigen houtje door de grachten te roeien/peddelen. Kortom, ben je een dagje of weekendje in Utrecht dan is een rondje Catharijnesingel en Oudegracht zeker een aanrader om te doen in Utrecht

4. De leukste musea van Utrecht: Centraal Museum en het Spoorwegmuseum

Mijn favoriete museum in Utrecht is zonder twijfel het Centraal Museum. Naast de vaste collectie (gesloten tot eind 2023 in verband met een renovatie) tref je hier altijd interessante tijdelijke tentoonstellingen aan. Ik was indertijd erg onder de indruk van de zwevende jurken van Natalia Ossef en de fascinerende scheurkunst van Joost van Bleiswijk. Ik heb natuurlijk ook een kijkje genomen in de werkruimte van de Utrechtse Dick Bruna. Op zolder is zijn werkruimte ingericht met zijn originele meubels en tekenbenodigdheden. Dit behoort tot de vaste collectie. Een andere beroemdheid uit Utrecht en tevens goede vriend van Dick Bruna is Gerrit Rietveld. Het Centraal Museum beschikt over de grootste Rietveld collectie in de wereld! Hier kun je je vergapen aan zijn beroemde rood-blauwe stoel en vele andere objecten.

Wat te doen in Utrecht dit weekend: Centraal Museum

Centraal Museum: René Daniëls

Wil je alvast een voorproefje? Je kunt de vaste collectie van het Centraal Museum ook online bekijken. Als je kiest voor de categorie ‘stadsgeschiedenis’, en dan ‘domtoren’ in de zoekbalk intikt en rechts onder objectnaam ‘schilderij’ aanvinkt, dan zie je op de tweede pagina het schilderij van Folpert van Ouwen Allen uit 1655 van de Domtoren met daaraan vast nog de Domkerk in volle glorie. Ik zou ongeveer 1,5 uur uittrekken voor het Centraal Museum. Op de begane grond is er een gezellig restaurantje voor koffie/thee, lunch en taartjes. In de zomer kun je hier heerlijk in de tuin zitten. Het museum is het hele weekend geopend. Hier vind je meer informatie over het Centraal Museum

Het Spoorwegmuseum is ook een aanrader. Via het oude Station Utrecht Maliebaan uit 1874, wat grotendeels is teruggebracht in originele staat, bereik je het museum. Het allerleukste vond ik om door die oude treinen heen te lopen en de verschillen te zien tussen toen en nu. In de begintijd bestond er naast eerste en tweede klas nog een derde klas met krappe houten banken. Heel oncomfortabel. Het middenpad in de trein is pas later uitgevonden, zodat de conducteur voorheen via een loopplank aan de buitenkant van de trein de kaartjes van passagiers in de coupés moest controleren. En vergeet niet door de voormalige koninklijke trein aan het Station Utrecht Maliebaan te lopen. Fascinerend! Ook liefhebbers van oude stoomlocomotieven kunnen hun hart hier ophalen. De beroemde 3737 is hier te bewonderen. 

Wat te doen in Utrecht dit weekend: Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum

Het museum beslaat een enorm terrein met een overdekt gedeelte en een gedeelte in de open lucht.  De zogeheten ‘beladen trein’, een Nederlandse goederenwagon uit 1914, staat buiten op het terrein. Dit type wagons is tijdens WWII gebruikt voor de deportatie van Joden en andere mensen naar de vernietigingskampen. Het is onbekend of en waarvoor deze wagon is gebruikt tijdens WWII, vandaar de term ‘beladen trein.’ In de wagon hoor je een bandopname van getuigenissen van mensen die per trein naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd. Heel aangrijpend. 

Het Spoorwegmuseum is het hele weekend geopend vanaf 10.00. Houd er rekening mee dat je tijdens schoolvakanties waarschijnlijk wordt bedolven onder kleine hyper-enthousiaste aardbewoners. Op loopafstand van het Spoorwegmuseum zit het gezellige koffie/ontbijt/lunch tentje Cupp

5. Het Rietveld Schröderhuis

Als je me vraagt wat te doen in Utrecht dit weekend dan is het Rietveld Schröderhuis is ongetwijfeld een van mijn favoriete antwoorden. Het huis is een uitzonderlijk architectonisch meesterwerk, dat sinds 1976 een plek heeft verdiend op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Gerrit Rietveld in nauwe samenwerking met de voormalige eigenaar Truus Schröder-Schräder. Het Rietveld Schröderhuis is een ode aan “De Stijl,” een Nederlandse kunstbeweging die zich richtte op eenvoud en abstractie. Het laatste komt tot uiting in het exclusieve gebruik van primaire kleuren en de herhaalde kubieke en geometrische vormen die in elke hoek van de ruimte te vinden zijn. 

Interior of a house designed by Gerrit Rietveld in Utrecht

Rietveld Schröderhuis

Tijdens mijn bezoek aan het Rietveld Schröderhuis had ik de hele tijd het gevoel dat ik rondliep in een kunstwerk waar de kunstenaar werkelijk elk detail zorgvuldig had ontworpen: het meubilair, de lampen, de kasten, de muren en zelfs de ramen. Truus Schröder-Schräder heeft in 1923 opdracht gegeven tot ontwerp van het huis, maar als je er honderd jaar later doorheen loopt voelt het nog steeds als een super modern huis. 

De flexibele indeling van de bovenverdieping heeft de meeste indruk op me gemaakt. Geen vaste wanden, maar schuifpanelen zodat Truus en haar drie kinderen de ruimte konden aanpassen naar wens. Wat mij betreft is het Rietveld Schröderhuis een must-do voor bezoekers aan Utrecht. Ik heb zelden zo’n uitzonderlijk slim, innovatief en prachtig ontworpen huis gezien.

 

Over de auteur: Laura Danielle is mede-oprichter van Comedy Walks©. Comedy Walks zijn unieke stadswandelingen met een lokale comedian als gids. Momenteel organiseren we Comedy Walks in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven.